Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetări al Universității din București (SSS-ICUB) organizează vineri, 28 aprilie 2017, începând cu ora 15:30, seminarul ”Open Government Partnership: Stat și societate civilă”. Evenimentul va avea loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Șoseaua Panduri 90-92), Sala 102.
Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) este o structură internațională ce are ca principal scop implicarea voluntară a guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru îmbunătățirea guvernării și dialogului cu cetățenii. Înființat la sfârșitul anului 2011 de un grup de opt state semnatare ale Declarației pentru o Guvernare Deschisă, în prezent OGP include 75 de țări participante. România s-a alăturat OGP la puțin timp după înființarea acestuia, în 2011.
Prelegerea se va centra, în prima parte, pe structura OGP, precum și pe activitățile din cadrul parteneriatului și pe datele și rapoartele disponibile cercetătorilor, oferind informații mai puțin cunoscute publicului românesc despre o inițiativă supra-națională care combină forțele statelor membre cu cele ale organizațiilor din societatea civilă în încercarea de a oferi posibile soluții pentru deficitul democratic ce pare să caracterizeze ultimele decenii. În a doua parte a prelegerii va fi prezentat Raportul Final România 2014-2016, elaborat în cadrul Mecanismului Independent de Raportare, ce evaluează modul în care Guvernul României și-a îndeplinit obligațiile pe care și le-a asumat în cadrul Planului Național de Acțiune 2014-2016.
BIO
Claudiu D. Tufiș este conferențiar în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Absolvent al Facultății de Sociologie a Universității din București, a obținut o diplomă de M.A. în sociologie (society and politics) la Central European University și a primit doctoratul în științe politice la Pennsylvania State University. Este membru fondator al Centrului pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională (IDC), membru fondator al Romanian Quantitative Studies Association (RQSA) și membru al Grupului Românesc pentru Studiul Valorilor Sociale.
Mai multe informații sunt disponibile la adresa https://icubstiintesociale.wordpress.com/events/